Sidor

onsdag 9 mars 2022

De perfekta småbröden!

När jag bakade de skurna pepparkakorna till jul (se föregående inlägg) började jag fundera på att man borde kunna baka vaniljkakor med samma grunddeg, och nu vet jag att man kan det! Min syster tyckte att de amakade de traditionella "Wilhelmina"-kakorna och jag säger inte emot! 

När jag p.g.a. två födelsedagar inkommande helg tyckte jag det var bäst att baka två satser. När degen var klar och jag smakade på den fick jag en idé till - kanske man kan ha i chokladbitar och få American Tollhouse Cookies??  Receptet på cookies som jag fick av våra amerikanska utbyteselever i gymnasiet har jag inte bakat på många år, men jag minns precis hur se smakade! Och hur smakade mina nya cookies? Inte som originalet, degen är för spröd, men visst går de bra att äta! 

Uppdatering 13.12-23:
Nu när jag äter mejerifritt testade jag med kokosolja istället för smör. Det blev en otroligt spröd kaka som smälter i munnen!!! Men eftersom smör innehåller salt, vilket inte kokosoljan gör, så kan man ha i en nypa salt som smakförstärkare!

Vanilj- och mandelkakor
200 g mjukt smör (alt. kokosolja + lite salt)
3 msk valfri sötning
2 ägg
7 dl mandelmjöl
1 dl mandelflarn
1 tsk bakpulver
2 rejäla skvättar vaniljessens eller kanske 1 tsk vaniljpulver (eller så mycket som behövs för att känna vaniljsmaken)

Vispa ihop allt utom mandelflarnen, som du blandar i sist (så de inte går sönder för mycket). Sätt degen på plastfolie och forma en lång korv, linda in den i plasten och sätt i kylskåpet ca 1 timme. Skär sedan 4-5 mm tjocka skivor och placera ut dem på bakplåtspappersbeklädd ugnsplåt. Grädda i 180° i varmluftsugn eller 200° i vanlig ugn. Håll koll på kakorna men efter ca 15 minuter börjar de bli bruna i kanterna och då är de klara!