Sidor

tisdag 20 mars 2018

Ostbröd!

Det har klarnat nu, än en gång, vilket bröd som är bäst, som är lika gott kallt som varmt, det är ostbröd! Och jag har för mej att jag har konstaterat samma sak förr också men inte skrivit upp receptet, men nu ska jag ha det här!

Det är förstås enkelt att baka det här brödet också, nästan så det finns hopp att jag ska lära mej det utantill!

Receptet hittar man på LCHF-arkivet!

OSTBRÖD
2 msk fiberhusk
2 msk kokosmjöl
2 msk mandelmjöl
2 tsk bakpulver
4 dl riven ost (en med smak, jag använder Maasdam)
50g smält smör
6 ägg

Blanda alla torra ingredienser, rör ner ägg, smält smör och den rivna osten.
Nu väljer du modell på brödet då, den här gången blev det semlor/frallor, som blev onödigt stora, så det skulle kunna bli 7-8 mindre istället. Man kan också bre ut smeten på bakplåtspapper på plåten, det gjorde min dotter. Då gräddar manni 10-15 minuter i 225°.
Själv har jag hittills bakat ett formbröd i den perfekta brödformen jag köpte, och då gräddar jag i 200° i 40 minuter.

Så där ja, nu ska jag ta ett smakprov på delikatessen, med smööööör på!!!  

måndag 19 mars 2018

Cheesecke

Jag fyllde år och bestämde att jag inte skulle fira eftersom jag inte hade tid. Men en son fyller år samma dag, han är min 26-årspresent, och honom ska man ju fira! Jag valde att slänga ihop en cheesecake som ju kunde tillredas flera dagar på förhand, och det visade sig vara en fullträff! Jag googlade och hittade "LCHF Snickers Cheesecake" på lchfgourmet.se, men originalreceptet finns på Jills mat som "Frozen Chocolate Peanutbutter Cheesecake". Jag följde receptet helt ända tills jag kom till chokladen som skulle vara en dekoration.... Jag fick den så tjock att jag knappt fick den ur skålen, men jag spädde på med grädde tills det gick smidigt att röra, då kladdade jag ut den på kaka, tog skeden och drog runt några varv så chokladen blev lite insänkt i kakan och så på med jordnötter! Perfekt!!! Kakan blev verkligen godkänd!!

Jag fattar inte att jag inte har fotat tillredningen, men det är den cheesecaken nere till höger som är LCHF. Den lilla till vänster är en vegan-cheesecake, den ovanför är en socker-cheesecake som sockerätarna tyckte var riktigt riktigt god, och då vet de inte att det är häften mindre socker i den än det skulle vara! Man kan ju faktiskt inte ha 2 dl socker i en pajform!!! Hemska saker!!! Det blev knappt en deciliter, och det tyckte jag var alldeles för mycket, men de väljer ju själva vad de vill äta och jag är ingen taliban... Alla var nöjda! :)


lördag 3 mars 2018

Medelhavsbröd!

Alltså Instagram, det är där hemligheten finns, inspirationshemligheten! Jag följer lchfarkivet.se där, på Instagram, och det dyker upp en hel del intressanta godsaker där! Nu sist var det "Kesobröd med rosmarin och vitlök", och eftersom jag råkade ha en ask keso, alltså grynost, med utgånget datum, var det läge för sånt idag!  Det blev faktiskt så mycket ändringar på receptet att jag vågar döpa om det, fast egentligen måste jag bara översätta receptet lite, jag tycker inte om då det står "8 msk...." , jag står nämligen inte och mäter upp 8 msk, jag mäter upp 120 ml som då blir knappt 1¼ dl. Lika blir 6 msk 90 ml eller knappt 1 dl. Dessutom vill jag ha ingredienserna i rätt ordning. :) Och då är det ju praktiskt att ha en egen receptblogg! ;)

Originalreceptet hittar ni på lchfarkivet.se  (och halleluja, nu kan man länka på blogger-appen!!) och här hittar ni mitt:


MEDELHAVSBRÖD

6 ägg

250 g grynost, keso (en burk är 200 g så jag fyllde på med 50 g Philadelphiaost)

2 msk olivolja

1¼ dl mandelmjöl

1 dl (knappt) kokosmjöl

4 tsk bakpulver

½ tsk salt

3 msk chiafrön (eller linfrö enl. originalreceptet)

1-2 vitlöksklyftor, pressade

2 msk krossad rosmarin

Vallmo- eller sesamfrön att strö över.

Oliver! Nästa gång ska jag trycka ner lite oliver i brödet också!


Sätt ugnen på 200°.

Vispa lätt ihop ägg, grynost, vitlök, rosmarin och olivolja.

Blanda de torra ingredienserna i en skål och blanda sen allt. Rör ihop så det blandas bra.

Bred ut smeten på bakplåtspapperbeklädd plåt, jag använde ca.⅔ av plåten för att få ett lite tjockare bröd. Strö över frön och tryck gärna ner oliver/olivbitar i brödet också!


Brödet passade utmärkt till vår grekiska mat, man kunde äta på grekiskt sätt - torka upp sås och olivoljan (från salladen) med brödet och äta!! Mumsfilibabba! Sen kom jag på att det hade varit perfekt att blanda oliver i också, så nästa gång trycker jag ner bitar av gröna oliver i brödet också!