Sidor

fredag 18 november 2016

Ingefäran!

Jag hade nästan glömt den fantastiska ingefäran! Tur att jag skärpte mej! Det var nämligen så att jag hade barnbarnen här när den ena hade världens förkylning med feber, så jag torkade snor i två dagar, och en fyraåring är ganska bra på att torka snor själv också, med handen, så jag blev mer eller mindre snorpanerad... Såna gånger sätter jag in stora artilleriet och jag började shotta "silvervatten" (kolloidalt silver), tog zink-tillskott och för säkerhets skull en konjak. ;) Igår fick jag ändå lite "kittlig hals" och ökad snorproduktion, något jag tyckte var totalt onödigt. Då boostade jag ännu med ingefära och citron i hett vatten! Oj så gott det är! Efter 3-4 såna koppar igårkväll har nästan alla förkylningssymtom försvunnit! Lite "varm i näsan" är jag ännu men efter en sån här kopp blir allt varmt!
Så hur gör man då? Jo, man köper färsk ingefära och riktig citron (inget citronsaft i plastflaska), kokar upp vatten, river eller skivar ner ingefäran i koppen (typ en tumstor bit), pressar ner en halv citron och häller på vatten. Vill man så kan man röra i en gnutta honung också.
Är du nybörjare på ingefära eller annars inte vill ha så stark smak kan du sätta ingefärarivet i en tesil och hälla vattnet över.
Ett annat tips: gör ingefärakaffe på samma sätt, men häll kaffe över istället för vatten! Fantastiskt gott!!!
Apropå honung, det höjer ju visserligen  blodsockret men de positiva effekterna är ändå så bra att man kan ta lite honung. Den är något av ett mirakelmedicin som t.ex. desinficerar! Det är också det enda livsmedlet som aldrig ruttnar! Googla och läs mer om honungen! Själv föredrar jag förstås den grekiska varianten de gånger jag använder honung. :)
Så hopi hopi, iväg och handla ingefära nu!!

måndag 14 november 2016

Ketchup och varma smörgåsar

Ensamlunch och nästan tomt i kylskåpet.... Men sesambröd fanns, och skinka med dagens datum så då är det ju solklart fall - varma smörgåsar! Men utan ketchup blir det ju jättetråkigt, så jag gjorde min egen variant med tomatpuré, olivolja, vatten och salt och så bredde jag ut det på det smörade brödet. Enkelt och bra! Och så skinka och ost och lunchen är fixad! Kan det bli enklare en måndag??
KETCHUP
3 msk tomatpuré
1 msk olivolja
1 msk vatten
en nypa salt
Det här är inga exakta mått, det är bara att blanda. Efter att oljan är irörd är det tjock och ojämnt än, men när man rör i lite vatten blir det jämnt och fint!
Ha en bra vecka med god mat!

söndag 6 november 2016

Min lilla LCHF:are

Jag kommer fortfarande ihåg hur jag som 3-åring i smyg tog smörpaketet från köksbordet, lade ner det på bänken där jag sen låg och åt smöret. Jag tror jag har en bra efterträdare! Denna 2-åring och hennes storebror fick LCHF-våfflor som mellanmål, våfflor med smör på. Storebror åt 1 1/2 våffla, lillasyster åt 2 1/2. När mormor, alltså jag, vände ryggen till för att kolla våffeljärnet tyckte hon att servicen blev för dålig och började själv bre smör på våffelhjärtat, eller det var ju enklare att äta direkt från kniven!  Samma unga dam tog på morgonen mormors bodylotionburk och ville ha bort locket, sen satt hon och åt med fingret ur burken. Och jo, denna mormor låter barnbarnen äta bodylotion! Om man tar en tom vaniljpulverburk och fyller den med kokosolja blir det en riktigt god bodylotion!  ;)

För min egen skull, så jag hittar rätt våffelrecept nästa gång:

VÅFFLOR
6-7 st

2 dl mandelmjöl
2 dl vispgrädde
4 ägg
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
nypa salt
vaniljpulver

Vispa ihop allt. Grädda i smör i våffeljärn!