Sidor

onsdag 16 december 2015

Pepparkakor

Jag ville inte testa något nytt recept i år, varför frångå ett vinnande koncept liksom. Jag blandade ihop degen redan på söndag och det var för länge att ha den i kylskåp ända till onsdag, den blir för torr. Nästa sats ska jag följa receptet och baka ut redan samma dag.

Förresten, använder ni pepparkakskrydda så är Santa Marias bäst! Mycket starkare och bättre kryddning!

Jag kopierar receptet här helt enkelt för att jag inte fixade länkningen via telefon... 😎

BÄSTA PEPPARKAKORNA ca.36 st

100 g smör
1 1/2 msk pepparkakskrydda (eller 1 tsk mald nejlika, 1 tsk mald kardemumma, 1 tsk mald kanel, 2 krm mald ingefära)
2 msk honung (eller annan sötning)
2 msk fiberhusk
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 ägg

Smält smöret och låt det koka upp kryddorna. Låt svalna. Rör ner sötningen. Rör ner de torra ingredienserna och blanda sist i ägget. Låt svälla en halvtimme i kylskåp.
Kavla ut och ta ut pepparkakor. Grädda i 200° ca.5 minuter.  Passa noga eftersom de bränns väldigt snabbt. I min ugn blev det bättre med vanlig värme, med varmluft blev det väldigt ojämnt gräddat.

torsdag 10 december 2015

Reklam

https://youtu.be/WNgznIHI2Uw

Ni har väl sett den här reklamen? Har ni tänkt på vad hon säger? Har ni fått några associationer? Det har jag, lyssna en gång till men byt ut "alkohol"/"sprit" mot "kolhydrater" och "snaps" mot "läsk".... Same same but different, liksom. Men det är ju precis sådär folk reagerar mot LCHF:are också! I say...

torsdag 12 november 2015

Kokosstänger

Har jag tagit mej kokos över huvudet nu, som det visst heter... Men det var ju farsdag nyss och då ska man ju bjuda farorna på gottis! Mina föräldrar äter gärna lågkolhydratkost, mamma t.o.m. strikta varianten, så när jag bjöd hit dem, mina barn och barnbarn samtidigt var det enkelt, alla fick LCHF! Något nytt måste jag ju också testa och det blev Kokosstänger från tidningen Matkärlek. Jag följde receptet förutom att jag fyrdubblade allt och lämnade bort sötningen helt! Det blev gott! När de var kalla smakade de nästan som glass!

tisdag 27 oktober 2015

Laxrisotto

Jag har mina små barnbarn här ett par dagar i veckan och har då varit tvungen att lära mej tänka igen... Det är inte det lättaste ska ni veta! Barnen är vana med lågkolhydratkost, vet inget om saft, bullar och godis men uppskattar väldigt mycket t.ex. kokos-kokos-kokosbollarna ni fick recept på.
Nå väl, ibland får de mat också. Som typ varje dag de är här faktiskt. Det är ju svårt! Med en 1-åring och en snart 3-åring försöker jag förstås anpassa maten så att alla kan äta samma. Oftast lyckas det också. Det betyder inte att alla tycker att det är gott...
Häromveckan hade jag en laxfilé som jag ville servera. Jag älskar lax och äter den fast varje dag i vilken form som helst (den enda jag inte vill ha är lax insmetad i sötsur chilisås, det smakar som sockerlax...  ) men det skulle ju tilltala de små också, alltså ska det synas vad det är för mat. Jag löste problemet med en risotto på blomkålsris, riven morot, ärter och lax. Det blev faktiskt hur gott som helst! Och nästa dag värmde jag risotton i stekpannan med lite grädde i och det var också riktigt delikat!
Förresten, igår hade jag pizza jag värmde och åt som middag i jobbet. Eftersom jag hade en glutenintolerant person vid bordet blev hen nyfiken på pizzabotten och ville veta vad jag hade i den. Det var förstås blomkålsbotten och den fick hen förstås smaka på och naturligtvis tyckte den var jättegod! Den andra i mitt matsällskap tyckte det var den godaste pizzabotten hen ätit! Det tycker jag också! Och receptet finns förstås här på bloggen! (Skriv in pizzabotten i sökrutan här till höger så hittar du den nog.)
Så där, nu ska jag blanda ihop nya kokos-kokos-kokosbollar!

torsdag 15 oktober 2015

Koko-kokos-kokosbollar!

Nej hör ni, det här duger inte! Nu måste jag börja göra nåt med alla foton och receptlänkar jag sparat! Dessutom tycks jag ha varit avstängd en längre tid igen, eller nåt...

Men här får ni ett av de viktigaste recepten jag hittat i höst - lchf keto-bollar! Fast eftersom Keto är ett efternamn här i stan tycker jag det känns konstigt att kalla dem så, så jag kallar dem kokos-kokos-kokosbollar. Det är väl lättare? Receptet är Birgitta Höglunds, men jag ändrade förstås sötningen till 1 tsk honung. Grekisk honung.

KOKOS-KOKOS-KOKOSBOLLAR
2 ½ dl kokosgrädde
1 + 2 dl kokosflingor
1 dl kokosolja med smak
1 krm vaniljpulver
½ krm salt
1 msk björksocker (eller 1 tsk honung som jag använde)
ca 1 dl extra kokosflingor till garnering.

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull. Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.
Låt svalna en stund. Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat. Ställ i kylen att stelna en timme.
Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar. Lägg på ett fat. Häll kokosflingor i en liten skål. Lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.
Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

De här bollarna var precis i min smak! Och dessutom gillar sockerätare dem också! Men det bästa av allt, mina barnbarn älskar dem! Apropå dem så har de inte heller blivit vänjda vid socker, det hör liksom inte till deras naturliga föda. (Inte ens barnbarnet som är 2 1/2 har fått socker eller godis. Dessutom får de mestadels ekologisk eller hemmaodlad mat!)

Jag lovar att snart återkomma med fler livsviktiga recept!!!

måndag 10 augusti 2015

Fina biffar!

Här i vår lilla stad har vi tre mataffärer som säljer ungefär samma saker, inte så stor variation alltså. Men så har vi en fjärde matvaruaffär som har det lilla extra! Det är den minsta affären! Där får man nästan vad som helst. Är det något de inte har kan de ta hem det. De har också det överlägset bästa köttutbudet, inte största utbudet men det bästa! Har man en gång börjat köpa kött därifrån gillar man inget annat. Och det är bara att man blir bortakämd med bra kvalitet, inget att skämmas över alltså.

Nå nu har köpman Anton hittat på en ny produkt. Det var så att de fick en ny köttkvarn till butiken samtidigt som ett parti högrev anlände, och då körde Anton köttet genom kvarnen, bara ett varv, och formade stora biffar och "Antons hamburgerbiff" var född! Grattis! Biffen är osaltad och okryddad så det får man fixa själv. Jag använde två olika kryddblandningar och båda blev riktigt lyckade. Det vita i biffarna är fett (!) Så att slänga biffarna direkt på grillen hade blivit flammande biffar, därför hade jag aluminiumfolien under tills det blivit en viss stekyta, då fick de känna på gallret. Det blev riktigt riktigt gott det här kan jag lova, så har ni vägarna genom Nykarleby ska ni absolut besöka M-Market Inn! (Obs, ej sponsorerad reklam! 😉)

måndag 27 juli 2015

Ugnsrostade rädisor

Jag har i år igen satsat stort på mitt trädgårdsland och har hela en kvadratmeter odlingsmark i min pallkrage! Där växer rädisorna så det knakar! Även sallad, spenat och ärter kämpar på och försöker bli till nåt, med tveksamt resultat. Därför fokuserar vi nu på rädisor. (Det är ju trots allt ingen trädgårdsblogg det här...)
Häromdagen skördade jag några rädisor. Jag sköljde dem, skar bort blasten (och sparade den) och skar rädisorna i halvor, placerade ut dem i en form, hällde lite olivolja över, saltade och pepprade och så skjuts in i ugnen som var ca.200°. Där fick de svettas ca.20 min. Då tog jag ut dem, pressade citronsaft över och strödde över finhackad rädisblast! Det var gott att äta med wienerschnitzel, bearnaisesås, körsbärstomater och några ynkliga men dock så krispiga spenatblad. Vi orkade bra vänta på bröllopsmaten vi fick på kvällen sen. (Nej, inte eget bröllop!)

lördag 11 juli 2015

Förresten!

Det går att följa mej på instagram också, där är jag aktivare än här, faktiskt.😊
Mitt instagram-namn är "kikamarika". 😊

Min sommar

Det känns som om jag fortfarande väntar på sommaren, och ändå har jag ju hunnit med så otroligt mycket i sommar! Konstigt... Men vi åkte ju till Grekland i maj, födelsedagspresenten jag fick av min sambo! Det blev en härlig resa, sov vanligt, trots pågående antibiotikakur och bihåleinflammation. Barnen började bygga ett utekök som var deras födelsedagspresent åt mej. Så fick vi ett lastbilslass med krossgrus, närmare bestämt 19,5 TON att skyffla ut! Det var också en födelsedagspresent!  Efter det hade jag äntligen både en plats för min pallkrage och tid att så frön. Sen hade vi gårdsloppis med väldigt lite försäljning, men Missionsstugan fick väldigt mycket varor att sälja sen!

Sådär annars har jag hunnit njuta väldigt mycket av vår gård, av barnbarnen, vänner och massor av god mat! Det HAR ju varit sommar! Och nu har vi två bröllop att se fram emot! Kul!

Hoppas ni också haft en bra sommar så här långt, fast det är ju jättemycket kvar av sommaren, och jättelänge kvar till min semester!

torsdag 9 juli 2015

Meazza

She's back!!! The fish is back!!! Och vadan denna bloggtorka?? Tja, vad säger man? Total avsaknad av den kombination som krävs, d.v.s. inspiration, skrivklåda och tid. Jag kanske fick prestationsångest när jag och min syster fick träffa några bloggläsare? Nå neee, det var en riktigt trevlig, om än smått galen, kväll med god mat, riktigt trevligt sällskap och framförallt, en väldans god kaka! Det var tryffelkaka de lux med lakritspulver och grädde. Tyvärr skrev jag aldrig upp receptet så jag får uppfinna det en gång till.

Men hör ni, jag hann ett varv till Grekland också i maj! Maten vi fick där kräver ett eget inlägg, speciellt frukosten. Men vi hoppar över några måltider och hamnar på dagens lunch! Jag hade några förpackningar nötfärs i kylskåpet och råkade få foton av meazza  framför mej. It's a sign - det blev meazza! Meazza är när man plattar ut köttfärs och använder som pizzabotten och sen plockar godsaker ovanpå, t.ex. grillbacon, tomat, champinjoner, Aura-ost och riven ost. Så gjorde jag, och gräddade i 200°:ig ugn i ca.30 min.. Det blev väldigt mycket vatten runt pizza  så jag tog ut plåten och hällde bort vätskan ungefär i halvtid. Sen åt jag härligheten med pressad vitlök (i matolja) och en cole slaw på årets vitkål! Mums!

måndag 27 april 2015

Energy bars del.2

Såhär fina blev mina boosterbitar! Och helt okej i smaken var de också. Jag använde dadlar istället för russin och kokosflarn istället för flingor. Så ångrade jag att jag använde vatten i den ljusa varianten för det kanske behövs mera fett istället.  Imorgon ska jag bege mej ut på långpromenad och testa en bit. Problemet är ju att jag brukar kunna gå nästan hur långt som helst utan att bli trött och svag. Det vill säga, sedan jag började med LCHF alltså. När jag åt GI måste jag ha med mellanmål bara för en 10 km's promenad! Men på maratonvandringen kan jag nog behöva energiboost!

söndag 26 april 2015

Energy bars

Vad har jag gjort?!?  Jag har anmält mej till ett vandringsmaraton!!! 53 km!! Men som en son sa, det gick ju de också på en dag i militären. No big deal liksom... *harkel*
Nåja, jag har anmält mej. Jag har bekväma, välingångna vandringsskor, vandringssällskap och... och.... ja, det var väl där då... Nu är det då bara att höja konditionen till 23.6. Lite andra förberedelser krävs faktiskt också. Man ska gå i ca. 11 timmar och kan inte räkna med acceptabel kost på andra sätt än ur egen ryggsäck. Vattenflaskan har man möjlighet att fylla på under vandringen så där slapp vi ett problem. Nå, äter man en rejäl frukost borde man klara sig på kokta ägg, ost och någon baconmuffins, typ. Men för att gardera sig så tänker jag fixa till några energikickar. Märkligt nog, eller bara naturligtvis, dök recept upp på såna när jag bläddrade i K-affärernas gratistidning nyligen. Nu har jag handlat det nödvändigaste och ska testa. Fast testa och testa, jag tycker ju inte om söt smak som i dadlar och torkade bär, och russin har jag aldrig gillat, så det blir nog att ändra receptet lite.
Stay tuned, nu börjar vi!

söndag 19 april 2015

Tryffelkaka

Jag tycker inte speciellt mycket om kladdkaka så därför blev jag extra glatt överraskad av den här kakan! Det är ju tryffel! Och tryffel tycker jag ju om! Receptet hade min syster hittat i tidningen "Hembakat" och bara ändrade sötningen i botten till 1 msk honung istället. Alltså gjorde jag lika! I botten blandade jag 1 dl mandelflarn och ½ dl hackad mandel. Mandelflarnen gav en väldigt krispig och bra konsistens. Jag ville inte ha för stark chokladsmak så jag skippade kakaon ovanpå, liksom saltet. Jag tyckte det var onödigt. Min syster hade blandat hackade saltade jordnötter i botten, vilket också gick helt bra!
Det blev en riktigt god kakat, speciellt tillsammans med vispad grädde!


Byt ut sockret till 1 msk honung!

måndag 6 april 2015

Ingefärskaffe

Har jag berättat för er om ingefärskaffe? Inte? Det började för drygt ett år sedan när jag blev lockad att dricka ingefärscappuccino på ett café i Vasa. Jag fastnade i träsket på första gången! Det var ju så gott!!! Småningom testade jag med riven ingefära i kaffe och det var, jag citerat en son som fastnat i samma träsk, "lika underbart varje gång"! Det är ju precis så det är! Nu har jag fastnat för denna metod - jag river ingefäran i mitt lilla rivjärn med uppsamlingsbehållare (då får jag med saften) och under tiden får kaffekoppen värmas med varmt vatten. Så sätter jag tesilen på koppen, häller i den rivna ingefäran (MED saften) och häller på så mycket kaffe att ingefäran ligger under ytan. Efter en minut eller så tar jag bort tesilen, tillsätter grädde och påbörjar intagandet av njutningsmedlet!
Nu har jag haft ont i halsen ett par timmar och använde samma metod men använde kokande vatten istället för kaffe och tillsatte dessutom obehagliga 1 tsk honung. Inte vad jag vill ha men vad min hals behöver.
Visste ni förresten att honung är enda livsmedlet som inte kan ruttna! Trots sin sötma har det decinfiserande effekt och inga bakterier trivs där! Det kan bara vara bra för den onda halsen det!


Korvstroganoff

Det här receptet på korvstroganoff har jag haft med här förr på bloggen, men länkat, och nu funkar inte länken längre så då gör jag så här.  Det var på bloggen Lifezone som jag hittade det för nåt år sen och korvstroganoffen har blivit en favorit här. Nu vet jag var jag har receptet, förutom i irl-receptmappen alltså.

söndag 5 april 2015

Chokladskålar

Vill ni ha ett enkelt recept? Tänkte väl det. Blås upp vanliga ballonger bara lite lite. Använd gärna ballonger av naturgummi ifall någon av gästerna har latexallergi! Tvätta ballongerna. Första gången oljade jag in ballongerna men det momentet hoppade jag över nu, och det gjorde tydligen inget. Smält 70%:ig (eller ännu mörkare) choklad och doppa ballongerna och ställ dem på assietter. (En oljedropp under ballongen kan underlätta själva ätandet...) Låt chokladen stelna i rumstemperatur. Ta en nål, ta tag i ballong"fjutten", stick hål i ballongen i den del som inte är spänd, dra nålen lite neråt så luften börjar pysa ut, och då borde ballongen krympa och samtidigt lossna från chokladen.
Jag rekommenderar att man har några extra ballonger...
Sen fyller man skålen med sånt man tycker om, t.ex. hallonfromage.

Påskfirandet

Så har vi då firat påskafton igen en gång enligt våra traditioner med stifado. De senaste åren har vi haft middagen hemma hos min syster, så gjorde vi iår också. Vi är inte så att vi inte kan frångå våra traditioner ändå, så nu hade vi ingen pasha! Det blev istället chokladskålar med hallonfromage! Förrätten var en röra på rökt lax, räkor, rödlök, citron, sikrom, créme fraiche och majonnäs. Det klickades ut på bröd, åt en del på Malax-limpa och åt vissa utvalda på svenskt proteinbröd. Gott blev det!

torsdag 2 april 2015

GLAD PÅSK!

Årets första pasha serverade jag med granatäpple och avnjöt framför en påskbrasa i spisen.

Pashan ska egentligen ätas dagen efter tillverkningen men nu var den ju hur bra som helst fast det bara är 10 timmar sen jag satte den på avrinning så du hinner också fixa en pasha före påsk!

Här finns receptet som jag använde, men jag sötade med 1 msk honung denhär gången!

torsdag 19 mars 2015

50 år!

Jamen jag fyllde ju år i helgen! Och jag firade! Det ska jag berätta om senare, liksom vissa viktiga presenter. Men nu, av ren glädje över att blogger verkar funka igen, får ni se vilket häftigt kort jag fick av en väninna som tillverkar gratulationskort själv. Hon verkar känna mej. 😊

onsdag 18 mars 2015

Campens bouillabaisse!

Jag blev förvånad när jag insåg att jag inte lagt in det här receptet tidigare! Här i vår stad finns ett relativt nytt lunchställe som heter Campen. Ägaren är en f.d. klasskompis, Sanna. Hon lagar jättegod mat och har inga hemliga recept, så lagar hon en sån god bouillabaisse så ger hon ut receptet också! Imorgon blir det bouillabaisse hör i huset och jag riktigt hör hur smaklökarna redan gnuggar händerna!



onsdag 11 mars 2015

Skit på dej Blogger-appen!

Alltså riktigt på riktigt är jag riktigt trött på Blogger-appen. Jag vet inte hur många inlägg jag skrivit och så skiter det sig när jag ska publicera. Går jag sen in via surfplattan eller datorn så syns inget utkast! I telefon syns utkastet men "Blogger har stoppats" får jag veta varje gång jag försöker publicera. Någon annan som har problem med samma sak?

Fast nu när jag testar med ett nonsensinlägg funkar det förstås... 



måndag 2 mars 2015

När man inte riktigt har tid

När man är mitt i livet är det fullt program för det mesta. Då och då, ibland alldeles för ofta, händer det då att jag egentligen inte har tid med matlagning. Idag var det en sån dag. Våra måndagar består av lite för många programpunkter nämligen. Det var nog tack vare en kilos förpackning köttfärs som avgjorde menyn. Det var senast idag den skulle användas! Och jag som inte hade tid! Men då gör man det enkelt för sig och slänger ihop en köttfärslimpa! Och rotsaker slänger man i en annan form! Sen har man ungefär en timme på sig att göra annat, hem och kolla maten, iväg på nästa programpunkt för att sen komma hem till en sen middag, som är färdig! Bara att värma! Jippii! Sånt tycker vi om!

Det finns inget recept på min köttfärslimpa, det blir olika varje gång, men den idag innehåller bl.a. en massa hackad lök och hackade färska champinjoner! Så radar man upp en massa bacon ovanpå och saken är biff! Eller köttfärslimpa... 200° i nästan en timme blev det. Tror den hade varit klar redan efter 45-50 minuter, men då var jag ju inte hemma...

Rotsakerna är fänkål, batat, rotselleri, palsternacka och kålrot. Så peppradeoch saltade jag och hällde på olivolja. Så fick de göra sällskap i ugnen då, köttfärslimpan och rotsakerna. Men nu ska jag iväg igen!

torsdag 19 februari 2015

100-årskalaset

Igår fyllde min mormor år, 100 år! Det är lite speciellt med 100 faktiskt. Hon är en pigg hundraåring med huvudet på skaft och ville fira med kalas. Jag berättade ju om smörgåstårtsbrödet och så här såg slutresultatet ut. Jag bakade också "kakokko" (pepparkakor på "Leon-språk) och chokladmoussetårta. Vi behövde inte vara hungriga. Det var förstås fler kolhydratätare än LCHF-are så de stora smörgåstårtorna är på mjölbröd.

Vårsolen!

Eller det kanske är vintersolen, men visst känns våren så nära då solen börjar visa dig så sent som då man tillreder kvällsmaten! Idag blev det smörstekta laxfjärilar med bara salt och citronpeppar på. Som tilltugg hade jag smörstekt rotselleri och palsternacka, vilken härlig smakbomb! Jag har testat flera olika kombinationer, t.ex. kålrot och selleri, svartrot och palsternacka och kanske nån till. Jag har svårt att utse någon vinnare, de är faktiskt jättegoda allihopa!

söndag 15 februari 2015

Smörgåstårta

På onsdag ska jag på kalas. Då fyller nämligen min mormor 100 år! Eftersom hon är en krutgumma med huvudet i skick har hon bestämt att hon ska ha kalas! Det är kalasbokat på en herrgård och både tårta och smörgåstårta beställda. Det var jag som ringde och beställde och kom överens med krögaren att jag får komma dit med dietbröd som jag bakat själv och så fyller de och fixar smörgåstårta av brödet! Så har vi också gjort när vi beställt smörgåstårta via catering och det har funkat jättebra! Kom ihåg att man kan göra så!
När det kommer till smörgåstårta har jag kommit fram till att det är zucchinibrödet som vinner här också. Jag har testat ett flertal recept, mem det ska vara zucchinibrödet.

Till en brödform gör jag dubbelsats som jag gräddar i 175° i ca. 40 min. 

Zucchiniformbröd

8 ägg
3 dl finriven zucchini
3 dl mandelmjöl
4 msk fiberhusk
3 msk kokosnötmjöl
1 dl sesamfrön
5 msk solrosfrön
1 tsk salt
1 msk bakpulver

Vispa äggen med elvisp några minuter. Tillsätt den zucchinin. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vänd ner detta i äggsmeten. Blanda till en jämn smet. Låt smeten svälla ca. 10 min. Smörj en brödform med smör. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i 175° i ca. 40 min. Låt svalna lite i formen och kolla så brödet lossnat från kanterna, vänd ut brödet och låt kallna under bakduk.
Så, nu är det bara att komma ihåg att leverera brödet imorgon också!

tisdag 10 februari 2015

Ofrivillig paus....

Jag har skrivit inlägg, som inte gick att publicera, och nu finns de inte ens kvar bland utkasten... 😞