Sidor

torsdag 31 juli 2014

REKO

Jag har ju inte berättat om REKODet är ett projekt vi har här i stan (och på andra orter också) och ska vara "rekorderlig handel", konsumenten får handla närproducerat direkt av producenten. Sånt tycker jag ju om! Det behöver inte nödvändigtvis vara ekologiskt, men såna varor finns också. Jag har t.ex. köpt ekologiskt griskött i början på sommaren och det har vi fortfarande kvar av i frysen. Det var ett alldeles fantastiskt gott kött! 

Idag köpte jag ägg från frigående höns och grönsakerna jag prenumererat på. Det går åt ungefär ett flak med ägg per vecka här, beroende på vad jag bakar för bröd, så nu borde vi klara oss två veckor. I grönsakspåsen fanns gurka, zucchini, tomater, fänkål, blomkål, broccoli, purjo, morötter, lök och två stycken grönkålsblad. Av dessa är det väl moröttena som vållar huvudbry. Och kanske de två grönkålsbladen, vad gör man med två stackars blad? De äter jag åtminstone, men morötterna? 

Så vad tycker jag om REKO då? Jo, jag tycker om äggleveranserna, men att prenumerera på grönsaker var inte så smart för oss. Vi har väldigt oregelbundet liv på sommaren och har ibland inte hunnit äta ens hälften av grönsakerna innan följande sats. Och så saknar jag ju att kunna gå på torget och handla grönsakerna från samma trädgård. Nästa sommar satsar jag nog på torghandeln. Den som däremot har mera rutiner på sommaren ser nog det här med grönsaksprenumration som väldigt praktiskt. Som t.ex. min dotter och hennes familj. Jag hade säkert också tyckt om det arrangemanget när barnen var små. Fast förresten, det hade vi nästan! Då hade barnens farmor och farfar ett stooort trädgårdsland som vi också fick grönsaker från! Och det var ju faktiskt praktiskt!

Imorgon blir det i alla fall blomkålssoppa!

Frappé i kvällssolen medan jag bloggar
Dagens leverans

måndag 28 juli 2014

Oj, jag gjorde det igen!

Jag var ju bara tvungen att köpa mera rödbetor idag, två knippen med avlånga rödbetor. Jag bara skar dem i bitar och gjorde enligt receptet. Efter en stund fick betorna sällskap i ugnen av en laxfilé. Den låg på en smord plåt och hade bara salt och citronpeppar på sig. Jag hällde lite sojasås och mycket grädde runt fisken och så fick den vara där typ en halvtimme. Då var allt klart på samma gång. Om gårdagens mat var jättegod så var den här himmelsk! Otroligt, fantastiskt gott!!! En helt vanlig sketen semestermåndag åt vi värsta gourmetmiddagen på terrassen i kvällssolen! Snacka om hallelujamoment!!

Vacker mat

Inte konstigt att jag inte kom ihåg receptet och inte konstigt alls att jag inte tänkte hitta det heller, det är ju tydligen 12 år sedan jag använde det senast! Då tillredde jag denna vackra mat så ofta att receptet kändes onödigt, nu kom jag bara ihåg rödbetor och olivolja...
Eftersom det var lite tajt tidsschema och 13 gäster väntade på terrassen glömde jag att föreviga den färdiga maten, men ni får se råvaran, och det är ju ändå den som är vacker! Men oj så gott det är!!! Jag serverade rödbetorna till souvlaki, tzatziki, ugnsrostade grönsaker och grekisk sallad. (Jo, det fanns ugnsrostade nypotatisar också åt de som kan äta sånt.)



Så fick jag av dottern ett bildbevis på gårdagens måltid! Det var ju såhär den såg ut! 
Och så hittade jag en bild i egen kamera också! Bra koll man har... 

fredag 18 juli 2014

Det stora glasstestet

När det är varmt, riktigt varmt, och dessutom fortfarande jordgubbssäsong, då ska man njuta av glass! Eftersom jag hade köpt kokosgrädde häromdagen tyckte jag det var läge att testa om det går att använda till glass. Det gjorde det! Jag var lite tveksam eftersom jag läste på förpackningen "do not freeze", så jag garderade mej med en glassats gjord på grädde. För att ha en dubbeltest tillsatte jag lakritspulver i gräddglassen. Vilket tror ni vann då? Kokosglassen! Den var SÅÅÅÅ god!!!!! Aj laaaav!!! ♥
Och så förstås, som sig bör, drack jag frappé till och tillvaron blev sval och behaglig.