Sidor

måndag 26 november 2012

"De behöver ha kolhydrater och alla vitaminer som 
gömmer sig bland kolhydraterna"  ???

Igen ett intressant fall av "barnmisshandel"?? Jag hejar på de föräldrar som vågar stå för sitt beslut att leva ett renare liv och därmed slipper en massa förkylningar och influensor som liksom bara är helt accepterat i småbarnsliv. Och jag hejar också på de föräldrar som fattat det här med sockerberoende, sockerhög, koncentrationssvårigheter m.m., m.m., och minskat eller avlägsnat sockret ur maten! Hurra! Det finns hopp!

Anna Hallén har skrivit ett mejl till artikelns författare. Här kan du läsa det!


Förresten, jag har inte slutat laga mat, ikväll blir det en sås av sidfläsk och blomkålsgratäng till.

Ps. Jag har kommit fram till att jag behövde en etikett till, nämligen "bullshit"... "Struntprat" var en annan stark kandidat.

Heja fettfritt... typ...


Från årsskiftet höjer man priset på mjölk här i Finland, utom på den fettfria mjölken. Därför ska nu alla dagis- och skolbarn serveras endast fettfri mjölk. Känns det som att man tar ett, eller möjligen två, steg bakåt i utvecklingen? 

Så har vi då den alarmerande nyheten att finländarna lever ohälsosammare. Kolesterolvärdena har tydligen stigit eftersom vi börjat äta smör! Hemska saker - smör! Visst tror jag på att kolesterolvärdena stigit, det kan de göra, men det är ju faktiskt LDL och triglyceriderna man ska se på. De sjunker ju om man äter rätt fett, alltså naturligt, mättat fett.

Aproå kolesterol.... Jag har funderat en hel del fast jag inte har bloggat, t.ex. på det faktum att allt fler och allt yngre människor får diagnosen Alzheimers. Varför denna ökning? KAN det möjligen bero på att vår hjärna förtvinar för att den inte får det fett den behöver? KAN man ha den tanken? Jag skulle väldigt gärna vilja att någon gjorde en undersökning om vilka fetter Alzheimerspatienterna har ätit i huvudsak. OM de ätit något fett alls... För faktiskt, jag blev förvånad över det jag läste i artikeln jag markerade i förra stycket -
 "Sex procent av finländarna använder smör på brödet, medan motsvarande siffra år 2007 var tre procent. "
 Den som vill läsa mer om alzheimers eller margariner/smör hittar massor på kostdoktorn.se. Skrämmande läsning.


fredag 23 november 2012

Det här med D-vitamin

D-vitamintillskott

Hurra, jag kan åtminstone använda de bilder jag tidigare använt här på bloggen! Men det var inte det jag skulle skriva om just nu...

Jag såg på nyheterna i TV härom kvällen och de berättade om D-vitamin där. Man rekommenderar nu att man ger D-vitamin åt barn så länge som möjligt (minns inte om de sa någon ålder just då) och att vuxna också tar tillskott. Sen berättade en kvinna att man i Finland rekommenderar att ungdomar tar D-vitamin ända tills de är 18 år, eftersom man i en studie konstaterat att ungdomar har alldeles för låg D-vitaminkoncentration i kroppen. Hon fortsatte med att "i Sverige har man ännu inga såna rekommendationer eftersom man inte har gjort någon sådan studie"... Men hallå, Finland och Sverige är beläget på samma mörka breddgrader, vi har en lång mörk vinter med begränsat med sol på sommaren, kan det möjligen vara så att finländska och svenska ungdomar motsvarar varandra i den här frågan???

Sen kan man ju också fundera på det faktum att ungdomar ska äta D-vitamin i 18 år medan man rekommenderar vuxna att också äta D-vitamintillskott... Jamen jahaaa, kan man inte bara rekommendera oss nordbor att äta D-vitamin???? Själv tar jag mina D-pearls Strong varje dag och har också ordinerat mina barn att äta D-vitamin, och åtminstone min gravida dotter tar sina vitaminer.


Nu ska jag baka tårta till min datanörds 30-årskalas ikväll. Jag har också bakat både "Annorlunda kladdkaka" (från "Bakglädje med LCHF"), "Sockersalta jordnötsdrömmar" (från nyaste Mat & Hälsa") och knäckebröd till ostbrickan. De där jordnötsdrömmarna har jag drömt om sen jag smakade på en igårkväll...

torsdag 22 november 2012

Hinder på vägen...

Jag har haft en sån där period när man tycker att man inte kan hitta på mat för dagen ens, en riktig fantasi-kris. Men nu har jag kvicknat till igen och skulle visa en bild av hur fina mina västerbottensbollar blev nu när jag äntligen fick dem att bli runda! Hurra! Fast så har jag utnyttjat hela mitt 1G:s utrymme på Picasa så jag kan inte ladda upp några bilder... Äsch... Men bollarna var bollar också när jag tog ut dem ur ugnen. Däremot har jag inte smakat på dem än, det kan ju hända att de är jättetorra och hårda! Fast det tror jag inte eftersom nästan inget av smöret har runnit ut den här gången. Eftersom jag inte har hittat Bakerix här i Finland har jag nu testat mej fram till en egen mjölblandning som tydligen funkar. Det ska vara 1½ dl Bakerix, men då använde jag 1 dl mandelmjöl + 1 dl kokosnötmjöl + 1½ msk fiberhusk + 2 tsk bakpulver. Dessutom höjde jag ugnsvärmen med 25 grader, till 225.  Bra jobbat alltså, om jag får säga det själv.

Mitt uppdaterade recept på
Västerbottensbollar
1½dl Bakerix (jag använde 1 dl kokosnötmjöl, 1 dl mandelmjöl och 1½ msk fiberhusk, 2 tsk bakpulver)
3 st ägg
3 dl riven västerbottensost
1 dl Philadelphia vitlök & örter (jag använde naturell Philadelphia, 1 vitlöksklyfta och 1 tsk örtblandning för fetaost)
150 g smör (rumstempererat)
1 krm cayennepeppar
gröna oliver med pimento eller ansjovis
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
sesamfrön
vallmofrön

Knåda ihop alla ingredienserna förutom oliverna till en smidig deg. Tag en klick stor som en köttbulle och platta ut i handen, lägg på en oliv och rulla in den. rulla sen hälften av bollarna i sesamfrön och andra hälften i vallmofrön. Baka av dem i ugnen i 225 grader tills de får fin färg ca 25 minuter.

Jag ska börja gallra lite bilder på Picasa så kommer bilder småningom!

torsdag 8 november 2012

HURRAAAA!


Här i Nykarleby är vi lyckligt lottade som har Arbis som ordnar en massa kurser och föreläsningar. Speciellt torsdagsföreläsningarna är populära eftersom de får hit i princip vilken föreläsare som helst. För ett par veckor sedan var det Olof Röhlander som underhöll oss med sin föreläsning "Det blir alltid som du tänkt dej" och så har vi haft Jonas Colting och Mark Levengood som också var väldigt givande. Tidigare har Annika Dahlqvist föreläst men då hade jag tyvärr inte möjlighet att närvara.

För minst ett år sedan föreslog jag åt arbis att de skulle ta hit Andreas Eenfeldt, alltså kostdoktorn, som föreläsare. Då fick jag som svar att de redan hade haft Annika Dahlqvist och att det säkert är en övergående trend med LCHF. Tji fick de! Före Röhlanders föreläsning fick man skriva önskemål om föreläsare och idag meddelade arbis att det var kostdoktorn som de flesta ville ha som föreläsare och DÅ BLIR DET SÅ! Det är visserligen fyra månader kvar, men jag är redan anmäld till föreläsningen! Det är dessutom så att jag får föreläsningen som födelsedagspresent av min dotter eftersom jag fyller år just den dagen! Kan det bli mer perfekt än så?

tisdag 6 november 2012

Skolmat

Det går diskussioner lite överallt just nu om skolmaten. Det finns, tack och lov, välinformerade och vetgiriga föräldrar som fattat det här med "sockerhög", "blodsockersvängningar", "vuxendiabetes" och liknande. De föräldrarna har avvänjt sina barn från socker för att de ska må bättre. Barnen mår bättre och föräldrarna mår förstås bättre om barnen mår bra. Men om nu dessa barn som inte är vana med socker serveras gröt med socker på i skolan, vem har nytta av det?? Och ska gröt faktiskt serveras som skolmat? Men OM man serverar gröt som skolmat, varför ska det vara socker på???? En gröt som serveras med en rejäl klick smör är både godare och nyttigare. Då har barnen åtminstone smöret att leva på en stund. Om det ÄR smör man serverat förstås och inte en hudvårdsproduktsliknande sak...

Det är ju allmänt känt att det finns mera barn med bokstavsdiagnoser nu än tidigare. Likaså finns det mera barn med koncentrationssvårigheter också. Vad händer om man lämnar bort sockret ur deras mat? Och om man minskar på tillsatsämnen och färgämnen. Vad händer?? Nej men, inte kan man ta bort socker från barnens mat, det är ju allas vår rättighet att äta socker, väl??? Men så kan man ju inte tänka. Det är som att ge barnen en tobak för att det är allas vår rättighet att röka! Så gjorde man i och för sig i början på förra århundradet, bjöd barnen på tobak... Ja, vad händer alltså i kroppen om man lämnar bort sockret? Det finns säkert många försvarstal varför barn ska få äta socker, men vem har skrivit de talen? Är det kanske så att det är de sockerberoende föräldrarna?? Eller...? Kanske det inte finns tillräcklig forskning på vad som händer i kroppen om man lämnar bort sockret?

Jag har också gett mina barn socker när de var små. Då visste jag inte bättre. Men idag, vi lever faktiskt på 2012, borde väl ändå alla vara så välinformerade, i denna datavärld, att man vet att socker ÄR farligt! Jag blir nästan mörkrädd när jag tänker på hur mycket socker jag hann mata i mina barn innan jag hittade bromsen!

En ung släkting på sommarpromenad

Och ifall någon vill, och vågar, läsa mer om sockerberoende så finns det massor av böcker och så finns ju massor, massor, massor av information på nätet också! Våga ta reda på!


Jag som skulle gå i säng för att orka upp till jobbet i morgon, men ibland måste man få bort övertrycket innan man ska sova, så man kan säga att det var lite elakhet som kom ut nu... Men nu kan jag sova gott!


Har NI några åsikter om skolmaten????

fredag 2 november 2012

Julklappstips?


Men hör ni, om man skulle skriva till tomten nu och önska sig en riktig parfym