Har man ingen fantasi, eller har man bråttom, är det bra med en middag som är helt befriad från tankeverksamhet. Det får man ha ibland! Igår blev det en totalt oromantisk knackkorvsmiddag för två. Inga tända ljus eller fiolmusik i sikte, men mätta blev vi! Jag är ju så glad att det finns Snellmans knackkorv!
Visst är det ganska mycket fett i knackkorven, 26%, men för att hållas mätt på en sån här middag fick en smörklick smälta på broccolin och majonnäs och hamburgerdressing fick samsas med senapen på korven. En väldigt spartansk lyxmiddag kan man säga.
Apropå majonnäs och hamburgerdressing, det gäller att ha ögonen på skaft när man ska handla sånt. I en del finns det mycket socker! Jag har ju tidigare tillverkat egen majonnäs nästan varje vecka, men när barnet inte bor hemma längre är det inte lika stor åtgång så jag har övergått till majonnäs på tub. När jag behöver större mängd tillverkar jag egen.
Dagens lunch blir nog en överraskning, jag har faktiskt ingen aning om vad jag ska äta...
Sidor
▼
torsdag 25 oktober 2012
onsdag 24 oktober 2012
Bråda tider
Godisdag
Det är flera månader sedan jag hittade det här receptet och har väntat på rätt tillfälle att testa det. På fredag ska det bli trippelkalas när min kära far, min kära son och min kära brorson ska ha gemensamt kalas eftersom de alla tre fyller inom en vecka. Praktiskt! Extra praktiskt är det förstås också att det är så många som bakar till kalaset. Och jag fick testa LCHF-Snickers! Om man googlar "LCHF snickers" får man ca. 31100 träffar, så man kan misstänka att det finns en del variationer. Jag hade bara 150 g jordnötssmör så jag lagade lite mindre än halvsats, och nu känns det lite som att jag kanske måste laga mer till fredag... Nå nej, jag måste ju kunna motstå frestelsen! Men ni förstår kanske att det var väldigt, väldigt gott!
LCHF-Snickers
400 g mörk choklad 70 %
200 g smör
350 g jordnötssmör utan socker (finns åtminstone på hälsokostaffär)
hackade nötter
Smält 200 g choklad och 50 g smör i vattenbad eller på upptiningseffekt i mikron. Smöra en form lite i botten eller klä formen med bakplåtspapper. Häll ut chokladen, bred ut till ett lager och ställ in i frysen så det stelnar. Koka upp 100 g smör och 350 g jordnötssmör. Blanda i hackade nötter. Bred ut detta ovanpå chokladen och ställ in i frysen igen (måste stå nu typ en halvtimme för att stelna). Smält resten av chokladen och smöret i vattenbad så länge, 200g + 50g. Häll detta och bred ut i formen, och sen in i frysen igen tills allt har svalnat och stelnat. Sedan skar jag bara upp allt i kuber, typ engelsk konfekt. Förvara i frysen eller kylen, smälter i rumstemperatur.
Macadamia., cashew, jordnöt och mandel |
Nötter, jordnötssmör och smör |
Snickers! |
400 g mörk choklad 70 %
200 g smör
350 g jordnötssmör utan socker (finns åtminstone på hälsokostaffär)
hackade nötter
Smält 200 g choklad och 50 g smör i vattenbad eller på upptiningseffekt i mikron. Smöra en form lite i botten eller klä formen med bakplåtspapper. Häll ut chokladen, bred ut till ett lager och ställ in i frysen så det stelnar. Koka upp 100 g smör och 350 g jordnötssmör. Blanda i hackade nötter. Bred ut detta ovanpå chokladen och ställ in i frysen igen (måste stå nu typ en halvtimme för att stelna). Smält resten av chokladen och smöret i vattenbad så länge, 200g + 50g. Häll detta och bred ut i formen, och sen in i frysen igen tills allt har svalnat och stelnat. Sedan skar jag bara upp allt i kuber, typ engelsk konfekt. Förvara i frysen eller kylen, smälter i rumstemperatur.
tisdag 16 oktober 2012
Mat & Hälsa
Mat & Hälsa nr.4 |
Jag åkte buss i helgen. 18 timmar närmare bestämt, och ändå bara inom Finland. På det sättet tog jag mej till och från Lovisa som ligger i sydöstra delen av landet. Där bodde jag på hotell och deltog i en kongress med festmiddag på lördagkväll. Den stora besvikelsen var hotellfrukosten. Där fanns visserligen både omelett och kokta ägg, men ingen bacon, bara köttbullar och prinskorv. Nu är ju köttbullar och prinskorv inget jag vill äta som frukost, det var ju bacon jag ville ha! Omeletten såg bra ut så första morgonen försåg jag mej med en försvarlig portion. Den åt jag inte upp. Antagligen fanns en HYLA-produkt med i den, troligen matlagningsgrädde, som gjorde hela omeletten SÖT! Tänk er att vara tvungen att äta en söt omelett som frukost... Nå, det fanns skinka också, och ostskivor, så jag blev nog mätt. Jag klarade mej t.o.m. utan mellanmålet som serverades på kongressen, kolhydratbomber i form av pizzabitar och tunnbrödsrullar. Sen när det blev lunchdags var jag fortfarande inte riktigt hungrig, men det var ändå gott med buffématen. Det är bra med buffé så man får välja vad man vill ha. Kaffe med grädde i var perfekt som efterrätt.
På lördagkväll fick vi igen buffé när det var festmiddag. Det var en himmelsk förrätt bestående av olika sillar, sallader och rökt lax. Jag som fortfarande älskar rökt lax! Till maten serverades en chardonnay som visserligen var torr, men ändå för söt för mej och dessutom tycker jag ju inte om chardonnay... Varmrätten bestod av potatisgratäng, kokta grönsaker, sallad och rostbiff med mjölsås. Sallad, grönsaker och rostbiff räckte bra för mej. Mätt blev jag också. Småningom fick jag också ett torrt vin som var tillräckligt torrt.
Men den godaste maten jag åt på hela helgen var nog en getostsallad jag åt på hemvägen. Väldigt gott!
Det jag förundrade mej över i helgen var nog hur mycket de andra åt. Det var frukost kl.8, kaffe med tilltugg kl.9-10, lunch kl.12, kaffe med tilltugg kl.15 och så middag kl.19. Det var ju alldeles för mycket mat för mej åtminstone.
Och bilden då? Jo, på fredag när jag skulle åka iväg fick jag det nya numret av Mat & Hälsa på posten, så den fick komma med på resan! Där fanns mycket matnyttigt (hehe) och bl.a. det här moussakareceptet tyckte jag verkade intressant.
fredag 12 oktober 2012
Västerbottensostbrytbröd
Jag älskar långa ord, vilket också gör att jag är fruktansvärt allergisk mot särskrivningar, och också därför njuter jag när jag får dra till med ett sånt fantastiskt ord som västerbottensostbrytbröd, härligt!
Ni minns kanske att jag har bakat Lannérs västerbottensbollar med mindre lyckat resultat i fråga om just bollformen... Nu testade jag igen, men orkade inte kämpa på med att rulla bollar ifall de skulle flyta ut igen, men som brytbröd gör det ju inget om de flyter ut lite så jag satsade på det. Jag gjorde smeten lite tjockare den här gången, med lite extra kokosnötmjöl. Jag kladdade ut degen till längder, tryckte dit en rad med oliver med jalapeñjofyllning och "lappade ihop" degen ovanpå. Sen strödde jag vallmo- och sesamfrön på och gräddade i 200 grader ca.20 minuter. Sen när vi satt i jaktstugan i skogen och smuttade på lite retsina var det utsökt att ta lite västerbottensostbrytbröd med!
torsdag 11 oktober 2012
Klokord
Jag har haft problem med bloggen igen - jag har inte kunnat blogga via mobilen! Det har varit en smärre katastrof eftersom jag jobbat och där emellan inte varit hemma. Nu är jag hemma men har bråttom... Men ändå, ni ska få lite klokord som jag nyss läste på Facebook, men klokorden är nog äldre än så -
Det är ju så sant så sant!
Dagen bild visar min nästan uppätna portion från helgen då vi övernattade i en jaktstuga i skogen tillsammans med andra som uppskattar god grekisk mat. Det är stifado, tzatziki och sallad som syns på tallriken. Gott var det fast det ser lite kladdigt ut... ;)
"Om en person är kräsen när det gäller vinet han dricker anses han vara en kännare. Om han däremot är kräsen med vad han äter anses han vara knepig" (William Dufty)
Det är ju så sant så sant!
Dagen bild visar min nästan uppätna portion från helgen då vi övernattade i en jaktstuga i skogen tillsammans med andra som uppskattar god grekisk mat. Det är stifado, tzatziki och sallad som syns på tallriken. Gott var det fast det ser lite kladdigt ut... ;)
torsdag 4 oktober 2012
Sprödast av de spröda!
Det här knäckebrödet jag bakat hela hösten, det är fantastiskt! Jag bakade visserligen en sats i lördags, men när kalasandet var slut var brödet det också, nästan. Och receptet var väldigt efterfrågat, och bra recept är ju till för att delas! Ja, så bakade jag alltså mera bröd ikväll och lyckades få till det sprödaste av de spröda knäckebröden i hela världen!
Eftersom jag tycker det är enklare att baka ett recept där ingredienserna är angivna i rymdmått har jag nu omvandlat receptet. Om man inte har en bra digital köksvåg kan det dessutom vara väldigt svårt att följa det här ursprungsreceptet. Visserligen har jag en bra digital köksvåg, men ändå är det lätt med dl-måttet.
Så här är receptet då:
Moniques knäckebröd
3½ dl solrosfrön
~1 dl linfrön (knappt)
1 1/4 dl sesamfrön
1 dl pinjekärnor (knappt)
4 msk fiberhusk (eller psyllium)
1 tsk salt
5 dl vatten
Hacka pinjefröna lite grovt, blanda alla ingredienserna och låt stå i 10 min för att svälla. Bred ut på 2 plåtar klädda med bakplåtspapper.
Skär rutor med kniv innan ugnen... sedan är det bara att bryta isär. Eller så skär man genast man tar ur ugnen. Grädda i 160°:ig ugn i ca. 1 tim 15 min, tills de är spröda.
Om brödet inte känns tillräckligt torrt kan man torka det i 100-gradig ugn, med luckan lite på glänt, i ca. 1h. Det kan man upprepa tills du är nöjd med brödet!
Förresten, ni kommer väl ihåg sökrutan här till höger, under presentationen?! Om du letar efter ett recept så skriv in t.ex. knäckebröd i rutan så hittar du alla recept på knäckebröd!
Lunch
Igår funkade det inte att publicera blogginlägg via mobilen, men ett tomt "inlägg" lyckades det med... Nu när jag står och värmer kycklingsoppa testar jag igen. Håll tummarna!
Edit: Jepp, det funkade, när jag tog bort fotot jag ville ha med, så jag kan alltså inte publicera inlägg med foton i från mobilen. Det är ett problem...
Som plåster på såren får ni en greklandsbild istället! Här finns saganaki igen (osten som ser ut som en toast), melitzanosalata (aubergineröra), grekisk sallad och dolmades (ris inpaketerat i vinblad, men det skippade jag förstås). I glasen hade vi retsina, det torra vinet med smak av kåda. Nom nom!
Edit: Jepp, det funkade, när jag tog bort fotot jag ville ha med, så jag kan alltså inte publicera inlägg med foton i från mobilen. Det är ett problem...
Som plåster på såren får ni en greklandsbild istället! Här finns saganaki igen (osten som ser ut som en toast), melitzanosalata (aubergineröra), grekisk sallad och dolmades (ris inpaketerat i vinblad, men det skippade jag förstås). I glasen hade vi retsina, det torra vinet med smak av kåda. Nom nom!
måndag 1 oktober 2012
Olivolja
När vi var i Grekland besökte vi vår grekiska "vänfamiljs" farm. Det var en djungelliknande trädgård med alla möjliga och omöjliga fruktträd och grönsaker, getter, höns och kryddor. Det var en fantastisk upplevelse. Det kändes som att gå i ett växthus, lika fuktigt och varmt. Förutom att vi plockade fikon fick vi en massa grönsaker med oss därifrån också, och det var de vi åt sen på kvällen. När vi sen skulle åka hem igen till kalla norden fick vi lite olivolja med oss. Vi fick bara säga hur många fyralitersdunkar vi ville ha, och tyvärr tar man ju inte många såna med sig i resväskan när man har viktbegränsning. En dunk fick vi med oss och det kändes verkligen lite högtidligt att öppna och använda den. Tänk att det är just "vår" familj som pressat sina oliver till den olja vi fick! Mäktigt!
"Farmaren" själv på gång |
Äktaste olivoljan ever! |
Ooops! |