Sidor
▼
måndag 31 januari 2011
Bröd utan E
Ni minns jullimpan jag bakade dagen före julafton, med Syrrans bröd som basrecept, den har möglat nu! Jag sparade en ändbit bara för att testa hållbarheten. Jag hade brödbiten i en vanlig plastpåse försluten med påslås och placerad i kylskåpet. 23/12 bakade jag brödet, 29/1 var det mögelprickar på det, så man kan säga att brödets hållbarhet är en månad. Inte illa för ett E-fritt bröd!
fredag 28 januari 2011
Paj
Ibland är det så enkelt att man egentligen borde gå och gömma sig. Varför ska man krångla till det när det ju är så enkelt!?!
Jag skulle ju tillreda en skinkpaj av julskinksresterna. Jag letade en lång stund innan jag kom på att man ju helt enkelt måste kunna byta ut vetemjölet mot mandelmjöl i det vanliga pajbottenreceptet! Så jag gjorde det. Och nu har jag ju då liksom ätit den godaste pajbotten någonsin! Men så är det ju både smör och ost i min favoritpajbotten då också! Nu ville det sig förstås inte bättre än att jag inte minns var jag skrev upp doseringen i mitt recept, men jag tror att det var så här:
PAJ
100 g kallt smör
2 ½ dl mandelmjöl
1 dl riven ost
(en nypa salt)
2-3 msk kallt vatten
skinkstrimlor
2-3 ägg
2-3 dl grädde
riven ost
kryddor man tycker om
Blanda ihop allt utom vattnet i en mixer, matberedare eller bara en bunke och blanda för hand. Tillsätt vattnet lite åt gången så du ser när smeten är tillräckligt tjock. Tillsätt mera mandelmjöl om smeten är för tunn. Kladda ut smeten i en pajform och förgrädda 8-10 min. i 200 gradig ugn.
Strimla skinka eller vad du vill ha som fyllning. Vispa ihop äggen och grädden och häll över. Riv ost över. Grädda i 200 grader ca. 20 minuter eller tills pajen är fin!
Ny favoritbok!
Vi hade underkylt regn härom dagen, och jag promenerade iväg till ett möte... Inte ens LCHF hjälper mot ryggskott... Men broddar hade kanske gjort det...
Men inget ont som inte har något gott med sig, har min mamma lärt mej. Nu hade jag tid att läsa ut Matrevolutionen! Den var verkligen bra! Den är sakligt och humoristiskt skriven, något som gör att den är lättläst trots rätt avancerade förklaringar om t.ex. kolesterolet. Nu väntar boken på min syster G, hon som hittade på brödreceptet. Sen misstänker jag att min bror också ska läsa den, åtminstone hoppas jag det eftersom han är nybörjare på LCHF och riktigt motiverad.
Som ni ser på min bok har jag hittat "några" viktiga saker i den, sånt som man behöver påminnas om, sånt man behöver komma ihåg när det blir dags för försvarstal och sånt som bara var så fyndigt skrivet att det var värt en egen markeringslapp! Nu förstår ni ju säkert redan att jag kommer att dela med mej av denna viktiga information... ;) Men lugn, bara lugn, det kommer inte allt på en gång! Min rygg tillåter bara en kort stund i sittande läge...
Guldkorn ur Matrevolutionen:
1. "Din kropp, liksom alla varmblodiga djur, byggs till stor del av mättat fett. Det har en passande konsistens vid kroppstemperatur. Det är ett stabilt fett som har svårt att härskna. Människor har alltid ätit mättat fett, exempelvis kött och ägg. Modersmjölken är full av mättat fett. Din hjärna byggs till stor del upp av mättade fetter. Varje cell i din kropp behöver mättat fett för att bygga upp sitt skyddande cellmembran. Mättat fett är bra fett."2. "Nyligen föreläste Peter M Nilsson, professor i kardiovaskulär forskning, inför femhundra läkare på en stor konferens i Stockholm. Han sammanfattade allt ovan (=som står i boken men jag inte återger här)så här: "Därmed måste man sätta punkt. Det finns inget samband mellan intag av mättat fett och hjärt-kärlsjukdom.""
Mer än så levererar jag inte åt er idag, men det kommer mera! Nu ska jag vila min rygg och läsa något helt annat - Mons Kallentofts "Höstoffer".
måndag 24 januari 2011
Känsliga läsare varnas...
Det ringde en kille, Stefan hette han visst, och jag lyssnade ett par minuter på hans svada innan jag fattade vad han sålde - "...hälsosamma recept...". Jag väntade ännu en stund innan det var min tur att tala och frågade då "vad menar du med hälsosamma recept?". "Nja, alltså, hälsosammare... typ med mera grönsaker och mindre fett... och salt...". Jahaa.... Okej, men det var ju inte riktigt min grej det då så jag svarade som det var, att det var det sämsta tänkbara erbjudandet han kunde komma med åt mej... ;) Eller hur!?!
Jag fortsätter med Matrevolutionen-läsningen och blev glad när jag läste på dagens tidning att kommunerna uppmanas se över kostvanorna i skolorna. Det varnas för energidrycker, man ska "minska de stora mängderna socker" och så långt låter det ju bra. Men sen hör man hur stiften dras från grammofonskivan när man läser fortsättningen - "på samma sätt vill man med rekommendationerna peka på vikten att minska intaget av hårda fetter..." "grönsaker, bär och frukter i rikliga mängder, sammanlagt minst 400 g/dygn är en del av helheten" Vilken helhet??? Jag läser vidare - "lättsaltat fullkornsbröd och andra spannmålsprodukter som gröt eller müsli ska man helst äta varje dag vid så gott som varje måltid"..."av mjölkprodukter lönar det sig att gynna fettfria och fettsnåla (1%) flytande produkter" VEM gynnar det????? Och så slutklämmen - "Det är bra att tillreda kött och fisk utan fett, grädde eller panering". Okej, paneringen slopar vi, eller tar mandelmjöl, men resten... För mej känns det som att ta ett steg bakåt i utvecklingen, jag hade inbillat mej att vi hade en förändring på gång... Nej hör ni, vi får kämpa vidare! En vacker dag kanske fler kommer till insikt!
Och för allt i världen - LÄS MATREVOLUTIONEN!!!!!
Bilden: På gårdagens promenad stannade jag till i parken och fotograferade över älven.
söndag 23 januari 2011
Pizza och mockapannacotta
Än en gång funderade jag på pizzabotten och letade på nätet när det plötsligt slog mej - syrrans bröd! Och precis som jag misstänkte, det blev perfekt! Jag kladdade ut smeten till en tunn pizzabotten, bredde ut tomatsåsen och lassade på fyllningen. Helt underbart perfekt!
Pizzabotten (=syrrans bröd)
1 tsk bakpulver
1 dl mandelmjöl
3 msk BakePro
0,75 msk fiberhusk
2 ägg
2 dl riven ost
1 dl mandelmjöl
3 msk BakePro
0,75 msk fiberhusk
2 ägg
2 dl riven ost
Kladda ut på bakåplåtspapper, tillred sedan som vilken pizza som helst!
Apropå tomatsås, har ni noterat att de flesta tomatsåser innehåller socker?! Men man kan enkelt fixa en egen!
Tomatsås
tomatkross av bra kvalitet
tomatpuré
vitlök
lök
salt
svartpeppar
basilika
oregano
olja
Hacka löken, pressa vitlöksklyftorna (så många du vill ha i) och blanda allt i en kastrull. Tillsätt olja så mycket att såsen är lite för lös. Låt puttra en stund (tills lökbitarna är mjuka och såsen lagom tjock), och rör om då och då. Smaka av och krydda mera om du tycker. Det går att späda med vatten om det behövs. Klart!
Eftersom vi hade pizzagäster igår så var det efterrätt också. Det hör annars inte till vanligheterna. Och så var det dags att testa något nytt - mockapannacotta! Och naturligtvis blev det modifierat recept. ;)
LCHF-mockapannacotta
5 dl grädde
1 tsk vaniljpulver
1 msk sukrin
2 tsk snabbkaffe
2 tsk gelatinpulver (eller 2 gelatinblad)
lite mörkchoklad att hyvla över som dekoration
Blanda grädde, vanilj, sukrin och snabbkaffet i en kastrull och låt koka sakta i 15 minuter. Vispa ner gelatinpulvret och häll upp pannacottan i efterrättsskålar. Hyvla över lite mörkchoklad och servera med vispadgrädde.
Nu blir det baconlindad grisfilé!
måndag 17 januari 2011
På gång...
Jag ska städa upp här på bloggen. Jag har inte länkat till alla recept, jag har slarvat... Men snart ska det bli ändring här, jag lovar! Som ni ser har jag redan börjat och lagt till flikar här ovanför! Och under inläggen kan ni enkelt kryssa i vad ni tyckt eller tänkt, men fortsätt gärna kommentera ändå! Det är ju ändå kommentarerna som inspirerar till fler inlägg! :)
Idag fick jag den - Boken! Har ni andra redan hunnit läsa den??? Vad tyckte ni?? Jag läste första kapitlet på nätet och fortsatte idag och tycker att den verkar väldigt saklig och bra!
Förresten, i förra inlägget nämnde jag revbensspjäll och tänker ge er ett gott recept!
Ribs/revbensspjäll
stora, fina, fläskiga revben
salt
lök
lagerblad
krydd-, svart- och vitpeppar
Dela löken, sätt kryddorna i en stor kastrull. Koka revbenen i 1 timme i rikligt med vatten.
Plocka upp dem och rada upp dem på en plåt. Pensla med matolja (alt. vänd dem i olja eller häll olja över). Så var det kryddningen. Eftersom jag blivit förärad med en burk grillsalt så använder jag bara det som kryddning. (och ve den dag när saltet är slut!!!!) Grilla eller stek i ugn tills revbenen fått fin färg! Serveras t.ex. med coleslaw och en gräddig sås.
söndag 16 januari 2011
Översvämning av matfoton!!!!!
Jag har så massor av matbilder som jag fotat så jag kunde lugnt sitta en hel dag och bara blogga om dem! Men vi tar det lite lugnare, kanske inte så lugnt som jag gjort den senaste tiden, men lite lagom.
Ni som är med i Facebook har kanske sett att där finns en grupp som heter LCHF recept, eller så är du redan med där? Jag är med, och det är en bra sida, för man får recepttipsen serverade när man minst anar det! Jag råkade ut för det häromdagen när jag såg receptet på ugnsrostade grönsaker och helt enkelt var tvungen att testa det och det var ju så gott!
Nu är jag äntligen hungrig igen efter lunchen kl.12 som bestod av revbensspjäll, svampsås och coleslaw. Men då åt jag lite nötter och ost till kaffet på dagens kalas... Nu blir det en ostschnitzel!
onsdag 12 januari 2011
LCHF-plåster!
I mellandagarna åkte jag med några väninnor på en dagsutfärd, resan blev ca.500 km och jag köpte en enda sak - en plåsterask! Men så var det ju plåster för LCHF:are då också! ;)
Lunchen intog vi på eftermiddagen på stadens grekiska restaurang, och jag åt kleftikos med tzatziki. Jättegott! Det var inte helt svårt att tro att man befann sig i Grekland!
Så här ser plåsterinköpet ut! Och baconbiten som ligger bredvid asken är faktiskt ett plåster! ;)
Lunchen intog vi på eftermiddagen på stadens grekiska restaurang, och jag åt kleftikos med tzatziki. Jättegott! Det var inte helt svårt att tro att man befann sig i Grekland!
Så här ser plåsterinköpet ut! Och baconbiten som ligger bredvid asken är faktiskt ett plåster! ;)