Leta i den här bloggen

tisdag 27 april 2010

Godare ris för GI:are!


I min familj är det bara jag som äter enligt LCHF, de andra är inte kolhydratkänsliga så de äter GI-mat eftersom det är det jag tillreder. Jag brukade "smyg-LCHF:a" dem förr, men den mest sockerberoende fick så enormt sockersug varje kväll efter en LCHF-middag att jag inte tyckte att det var värt det. Hellre då serverar jag kolhydrater i form av fullkornspasta eller basmatiris istället för att se sockerholisten vräka i sig godis och läsk sen! Det funkar.
Nu när jag hade läst LCHF-magasinet lärde jag mej något som naturligtvis skulle testas. Så här läste jag i tidningen:
"En del säkerhetsåtgärder används traditionellt i matlagningen, exempelvis att man i Asien blötlägger riset före tillagning så att åtminstone fytinsyran - en antinutriant som finns i spannmål - bryts ner."

Jag hade det vanlig basmatiriset som vi använt i många år, mätte upp mängden, hällde kallt vatten på och lät det stå kanske 10 minuter, hällde ur riset i ett durkslag och kokade det sedan som vanligt. Det var i söndags. Ännu idag frågade den ene sonen vad det egentligen var för sorts ris jag hade kokat när det var så gott! Det smakade nästan som det ångkokade riset på asiatiska restauranger, tyckte han.
Tänk att det går att laga godare och hälsosammare mat på ett så enkelt sätt! Det tycker jag om!

Om bilden - ifjol blommade vår enda blåsippa i backen 26/4, än i år har jag inte sett den... Men snart!

söndag 25 april 2010

Tidningen som rockar fett!

Senast jag skrev här var det full vinter, nu är det vår med både fågelkvitter och öppet vatten! Snart har vi de ljusa nätterna också, det är inte länge till det, redan 4-tiden på natten börjar det ljusna. Härligt!
Jag fick en tidning i min postlåda häromdagen. Jag som aldrig ens bryr mej om en tidning, möjligen ett resemagasin i så fall, läste tidningen från pärm till pärm! Det här är MIN tidning! Men så heter den också LCHF-MagasinetDen är jättebra, speciellt för nybörjare, men också får oss som ätit enligt LCHF/GI en längre tid. Tidningen kan man prenumerera på via nätet, och det fungerar också för oss finländare. Rekommenderas!

söndag 11 april 2010

Ny frukost!


Jag är ju inte precis känd för att variera min frukost allt för mycket, men nu har det hänt! Två morgnar nu har jag ätit "bondost". Jag har googlat och kommit fram till att osten kallas "kaffeost" i Sverige, "leipäjuusto" på finska, d.v.s. "brödost". Den ost jag har ätit har en fetthalt på 24%. Jag har skurit den i små tärningar som jag satt i kaffet och sedan ätit med sked och sist druckit upp kaffet. Otroligt gott! Och mättande förstås!

Så var det min eviga undran över varför det överhuvudtaget säljs fettfri grynost/keso... Och varför det inte finns grynost med högre fetthalt än 2%??? Vad har ni för fetthalt på keson i Sverige??

söndag 4 april 2010

Stekt potatis?


Jag hade bråttom häromdagen och kom inte på något att äta med min biff än zucchini. Det var så jag kom på det, hur man tillreder "stekt potatis"! Man tärnar zucchini och fräser den hastigt i smör eller kokosolja på hög värme! Då blir den egentligen wokad, har tuggmotstånd kvar men vätskar inte så mycket. Det gick riktigt bra att äta med både biff och broilerlåda. Imorgon ska jag testa det med stifadon, som förresten var alldeles underbart god igår, som vanligt. Pashan hade fått en uppdatering och var godare än ifjol! Jag återkommer med den när min syster gett mej receptet!

Årets påskdukning och stifado. Och jo, jag vet att påskmusten som står på bordet innehåller en massa skit... =/

fredag 2 april 2010

Påsktradition


Nu är det påsk! Som på uträkning blev jag ledig från jobbet i morse och ska inte jobba igen förrän på tisdag - tror jag... Idag är det en sån där lagom slapp- och slödag, men imorgon gäller det, då ska här kokas stifado! Stifado är en grekisk köttgryta, och i Grekland firas påsken grundligt och ordentligt, så vad passar väl bättre då än stifado att fira med! Jag älskar fårkött och vill naturligtvis ha en sådan stifado, men det går lika bra med nötkött. Ja, eller kaninkött som de också rekommenderar...
Efterrätten blir LCHF-pasha, utprovad ifjol. Det är som bäddat för en bra påsk!

Bilden visar inte stifadon utan helgrillade får på Korfu. Smaskens!