Sidor

onsdag 24 juni 2009

Förkylt!


I augusti är det två år sedan jag började med GI-diet och ett år sedan LCHF. Jag har inte varit förkyld på hela den tiden, fastän jag har haft en bihåleinflammation... Men NU är jag det! Man ska inte samla ihop sina förkylda släktingar i en liten stuga. Man ska ta solhattdroppar när man börjar känna sig sträv i halsen. Man ska inte sitta ute på midsommaraftonskvällen utan jacka. Då går det så här... Men en förkylning på två år är ändå inte så illa om man jämför med två influensor och fem förkylningar på 8 månader, som jag hade före jag började med diet!

Jag gick igenom min länklista och hittade den här som jag helt hade glömt bort - http://www.aktavara.org/ Den är ju guld värd!

Bilden - Jag vid vattenfallet Skradinski Buk i nationalparken Krka i Kroatien.

onsdag 17 juni 2009

Midsommar!

När det är +9 grader känns semestern väldigt långt borta. Och det är den ju också... Men ändå, jag har ju faktiskt nyss haft semester, och ska bara jobba tre veckor till innan jag får en fyra veckor lång fortsättning på ledigheten, så det finns ju hopp! Men först är det midsommar, och den ska jag fira iklädd mina jobbkläder! Men man får ju äta gott ändå! Det blir ändå inte någon traditionell midsommarbuffé eftersom vi firar på tumis hemma, inte med 20 andra på sommarstugan... Men kanske det är just därför jag åker dit redan idag för att fira midsommar! Och ni andra, ni ska ha en
 
 
Trevlig midsommar!
 
 
Bilden föreställer en enkel middag på balkongen. Ägg, smör, ost finns framme, vad kan väl mer behövas???

torsdag 11 juni 2009

Fotoalbummet är påfyllt!


Så där ja, tacksamt med regnväder ibland. Då får man med gott samvete sitta och ladda upp bilder! Nu finns några av mina kroatienbilder på Pixbox. Det är bara att klicka HÄR, gå in via länken i min länklista eller klicka på bilden av mej på en blåsig strand!
Kanske jag t.o.m. kommer mej för att skriva bildförklaringar någon annan regnig dag...

onsdag 10 juni 2009

Fisk i Kroatien

I Kroatien äter man mycket fisk. Mina största favoriter blev de friterade fiskarna vi åt när vi var på båtutfärd (bild 1). De mindre fiskarna, inte större än akvariefiskar, var också goda, men inte lika delikata (bild 3). Den gäddliknande fisken (bild 2) smakade faktiskt inget speciellt men var förvånansvärt blå i köttet. Den vita filén bredvid var däremot riktigt god. Den påminde både i konsistens och smak om kyckling, fast godare!


tisdag 9 juni 2009

Kära pain...

Kroatien som semesterland är helt okej! Jag har faktiskt jämfört det med Grekland nästa hela tiden, och för mej är det nog Grekland som vinner, Kroatien var ett undantag. Men ett bra undantag! I Kroatien är utvecklingen tydligen lite före Grekland. Vägarna är i bättre skick än i Grekland. Överlag är allt i bättre skick än där! Det finns inga trasiga och fuskreparerade apparater och mojänger, det är gjort ordentligt, vad det än gäller.

Kroaterna är trevliga, men inte påträngande. De är ganska lika oss österbottningar, de börjar inte tala om det inte är nödvändigt men talar gärna när de väl kommit igång. Men det är ju bara om man träffar på en kroat som kan det språk som du kan tala med dem, det är nämligen få som kan engelska! Kroaterna kan däremot tyska, franska och italienska mycket oftare än engelska. Inte alltid så behändigt med tanke på hur ofta jag har haft fram min tyska ur malpåsen...

I Kroatien är man artig. Om man stiger undan för en kroat som kommer gående säger han "hvala", alltså "tack". Men ifall det är kö t.ex. till bussen, gäller inte artigheten längre, då gäller principen "skit i turisterna"!

I Kroatien tycker man om att sopa! Det var så otroligt rent överallt! Aldrig att det skulle ha legat skräp på gatan, inte en soppåse i diket (som så ofta i Grekland), inte en allmän toalett som skulle ha varit smutsig och snuskig. Hygienen verkar vara på topp! Och man kan dricka kranvattnet och spola ner pappret i toaletten!!! Lyx!

I Kroatien är det vackert! Otroligt vackert! Men ändå, när vi kom till ön Hvar blev vi så glada, för där såg det ut som i Grekland! Där fanns olivlundarna och lite mera av "oordningen".

I Kroatien blir det billigt att semestra, för det finns inget att shoppa... På basarområdena i städerna finns samma utbud som på våra torgmarknader. Känns dumt att shoppa sånt när man ska väga bagaget...
MEN, jag rekommenderar Kroatien som resmål! Inte alls illa, men nu längtar jag redan till Grekland...

Jag ska småningom ladda upp bilder till pixboxen min, tillsvidare får ni hålla tillgodo med några enstaka bilder!





Kroatien on my mind


Nu vet jag! Man ska ha med sig grädde och gärna smör också! Om man åker till Kroatien alltså...
Det är ett jättefint och trevligt land att semestra i. Vi trivdes som fisken i vattnet. Den första veckan var det värmebölja där, faktiskt hade de inte haft så varmt i maj på minst 80 år, berättade hotellvärden att hennes mamma sagt. Det var dagstemperaturer på över 30 grader, och det är alldeles för varmt för en fisk! Vårt hotellrum fanns på tredje våningen, så svetten rann när vi kom upp, det var bara att slita av sig onödiga klädesplagg och fläka ut sig i svalkan inomhus. Men så kom svalkan till helgen. När ni hade närmare 30 grader här uppe i norr hade vi hela 17 grader och regn en hel dag! Då var jag glad att jag hade Läckberg-böckerna med mej! (Läste ut "Predikanten" och "Stenhuggaren" på resan och började med "Försoning" av Ian McEwan.) Men efter regn kommer solsken, så vi hann njuta nästan en vecka sedan i behagliga 25-27 grader.

Men det var ju ett litet forskningsuppdrag jag hade... Det finns ingen grädde att handla i affärer i Kroatien. Där råder margarin- och lighthysteri ännu. Gräddskum på burk fanns, men vem vill ha sånt... Smör finns, men är ungefär dubbelt så dyrt som här. Ost finns i mängd och massor! Goda feta köttiga korvar finns! Yoghurt finns, men ingen god sådan! Den fetaste jag hittade var det 3% fett i, och den var grynig och obehagligt vattnig i smaken. En 20%-ig créme fraiche testade jag också, men den var också grynig och inte alls god.

De första morgnarna åt jag fet Goudaost som morgonmål, men jag blev snabbt hungrig och började känna mej svullen och fet. Inte trevligt. Så började jag tänka! Jag hade knappast fått i mej tillräckligt med fett under de första dagarna, så jag beslöt mej för en skärpning. Det blev smör på osten på morgnarna. Ett mellanmål bestående av ost och salami och så fet kvällsmat som möjligt. Det lyckades! Dessutom hittade jag en god majonnäs som jag åt mycket av. Eftersom vi bodde i lägenhet kokade vi mat själva ibland, och då blev det smörstekt! Jag kan inte ta allt i ett enda inlägg, men här ser ni bild på ett vanligt mellanmål - salami, osten Paski Sir [paschki sir] och vitt vin! Mums!